Metsän arvo
Viikonloppuna Hämeenkyrössä SASKY Osaran maaseutuopetusyksikön
luontalan päivä kokosi yhteen luontoalan toimijoita Pirkanmaan ja Satakunnan
alueelta. Päivä piti sisällään puheenvuoroja ja keskustelua monenlaisista
ajankohtaisista aiheista, mutta tartun nyt teemaan metsien monikäytöstä.
Metsät ovat osa suomalaista identiteettiä. Metsä on tuonut meille ravintoa,
toimeentuloa ja hyvinvointia. Terva oli yksi ensimmäisistä metsäteollisuuden
varsinaisista vientituotteista Suomessa ja pikkuhiljaa 1800-1900- luvuilla
kehittyi sahateollisuus ja paperi- ja selluteollisuus. Metsien käyttö muuttui
kotitarvekäytöstä järjestelmälliseksi, kun metsänhoitoa ja istutuksia
kehitettiin ja näin syntyi ammattimainen metsätalous. Sotien jälkeen
metsäteollisuus mahdollisti sotakorvausten nopean maksun Neuvostoliitolle ja
monilla paikkakunnilla koko elinkeino ja yhteisö rakentuivat metsäteollisuuden
ympärille.
Metsäteollisuus elää nyt murroksessa. Viime vuosikymmeninä paperin kysyntä on
vähentynyt digitalisaation vuoksi. Lisäksi metsiin kohdistuu nyt uudenlaisia odotuksia.
Metsä nähdään entistä enemmän moniarvoisena ekosysteeminä, jossa puun lisäksi
arvoa luovat luonnontuotteet, hiilensidonta ja virkistys. Kun puhumme metsien
arvosta, asetumme usein väkisin vastakkainasettelun tielle. Joko metsä nähdään
täysin käyttöarvon mukaan tai sitten se halutaan suojella kokonaan. Tähän
väliin mahtuu kuitenkin äärimmäisen paljon erilaisia vaihtoehtoja. Ei ole vain
mustaa ja valkoista vaan lukematon määrä harmaan sävyjä.
Puutuotteiden lisäksi meillä on lukematon määrä
luonnontuotteita, joita hyödynnetään vielä aika pienessä mittakaavassa. Helsingin
yliopiston Ruralia-instituutti on koonnut Luonnontuotealan toimintaohjelma 2030-
nimisen raportin, jossa tarkastellaan luonnontuotealan nykytilannetta ja
kasvumahdollisuuksia. Luonnonmarjoja, -sieniä ja -kasveja on ryhdytty
hyödyntämään elintarvikkeiden lisäksi muun muassa kosmetiikassa ja muissa
hyvinvointituotteissa, väri- ja tekstiiliteollisuuden tuotteissa, lääkkeissä ja
rohdoksissa sekä matkailu- ja hyvinvointipalveluissa. Markkinamahdollisuuksia
on runsaasti esimerkiksi ravintolisissä. Perinteisen metsänhoidon ohessa voi
metsänomistaja saada lisäansioita mm. kuusenkerkästä ja pihkasta.
Luonnontuotteiden keruun osalta meillä on maailman näkökulmasta
sellainen ihmeellinen asia kuin jokaisenoikeudet. Tämä asettaa haasteita
nimenomaan kaupallisen keruun näkökulmasta. Uutisoinnissa on ollut epäselvyydet
ulkomailta tulleiden kerääjien työolosuhteissa ja palkkauksessa ja kausityölaki
ja -asetus muuttuikin 2025 siten, että luonnonmarjanpoiminta perustuu
ensisijaisesti työsuhteiseen kausityöhön kolmansista maista saapuvien
poimijoiden osalta. Viisumivapaista maista saapuvat tai jo maassamme
oleskelevat ulkomaalaiset voivat edelleen kerätä jokaisenoikeuksia hyödyntäen
ilman työsuhdetta. Kun siis kartoitamme luonnontuotealan kasvupotentiaaleja,
joudumme miettimään myös asioita työntekijän näkökulmasta ja siitä, että
kerääjä saa tuotteista riittävän korvauksen.
Missä menee mikäkin raja? Missä määrin meillä tulee olla
talousmetsää ja missä määrin metsät tulee täysin suojella? Kuinka paljon voimme
kasvattaa metsien monikäyttöä ja luonnontuotteiden muuta hyödyntämistä niin
ettei se uhkaa ekosysteemejä ja luonnon monimuotoisuutta? Millaisia ajatuksia
teema sinussa herättää?
Tulevana viikonloppuna vietämme lauantaina Nuku yö ulkona
Kukkian luontokeskuksella- tapahtumaa ja yhtenä ohjelmana on luontodialogi.
Tule mukaan keskustelemaan ja pohtimaan metsäteemaa yhdessä.

Kommentit
Lähetä kommentti