Vesien tummumisesta
Maaperä koostuu erilaisista
kerroksista, joista päällimmäisenä on humus. Humus muodostuu maatuvista
orgaanisista aineksista, kuten metsämaan osalta havunneulasista ja lehdistä.
Tämä kerros sisältää runsaasti orgaanista hiiltä (DOC). Kun maata muokataan
esimerkiksi metsänhoitotöiden yhteydessä, tämä kerrokseen sitoutunut hiili
vapautuu. Ilmaston muuttumisen seurauksena lisääntyneet voimakkaat sateet ja
mm. talvitulvat kuljettavat irronneen hiilen tehokkaasti eteenpäin ja näin
ollen hiiltä päätyy vesistöihin. Tämä vesistöön kulkeutunut hiili värjää vettä
tehokkaasti. Maa-aineksen mukana kulkeutuu myös rautaa (Fe), joka sekin värjää
vesistöä.
Vesistöjen tummuutta voidaan
mitata ja havainnoida näkösyvyyden mittaamisella. Pieni näkösyvyys kertoo
siitä, että vedessä on paljon humusta, savea, planktonlevää, siitepölyä tai
muita hiukkasia. Niiden määrä vaihtelee luonnostaan vesistöstä toiseen sekä
muun muassa vuodenajan ja sademäärien mukaan. Näkösyvyyden heikkeneminen voi myös
johtua hakkuista, ojituksista, ruoppauksista tai rehevöitymisestä. Näkösyvyyttä
voi kuka tahansa havainnoida naruun kiinnitetyn Secchi- levyn avulla.
Kukkiajärven näkösyvyys on heikentynyt varsinkin talviaikaan. Kun näkösyvyys
oli vielä 1960- luvulla 8 metriä, on se nykyään paikoin vain 2 m. Veden
värjäytymisen viitearvoina
Mitä vesistöissä sitten tapahtuu tummumisen seurauksena? Tumma vesi lämpenee
helpommin ja myös pitää lämpönsä pidemmälle syksyyn. Täyskierto tarkoittaa
vesistöissä keväällä ja syksyllä tapahtuvaa koko vesirungon sekoittumista.
Makea vesi on tiheimmillään noin 4 celsius asteessa. Keväällä päällysveden lämmetessä, lämpimämpi
ja tiheämpi vesi painuu pinnalta pohjalle ja pohjalta siirtyy kylmempi vesi
pintaan. Pinnalta siirtyy pohjalle hapekasta vettä ja pohjasta siirtyy pinnalle
ravinteita. Kesällä päällysvesien lämmetessä edelleen vesi lämpötilakerrostuu
eli täyskierto pysähtyy. Syksyllä, kun ilmat viilenevät tapahtuu samankaltainen
ilmiö ja jälleen pinnalta pääsee pohjaan hapekasta vettä ja pohjasta ravinteita
pintaan. Kun vesi pysyykin lämpimänä pidempään syksyllä, täyskierto tapahtuu
myöhemmin tai osittain epätäydellisenä. Talvi ehtii tulla ja jääpeite muodostua
ennen kuin vesi ns. ehtii pohjaan asti viemään happea. Tämä vaikuttaa osaltaan
veden syvempien kerrosten happipitoisuuden heikkenemiseen.
Pohjalla oleva orgaaninen aines kuluttaa happea ja hapeton olosuhde puolestaan
vapauttaa pohjasta fosforia, joka pahentaa rehevöitymistä seuraavana kesänä.
Kun vesi tummuu, sillä on monenlaisia vaikutuksia vesiekologiaan. Uposlehtiset
vesikasvit vähenevät ja näin ollen myös niitä ravintona käyttävät pohjaeliöt
vähenevät. Kelluslehtiset kasvit kuten lumme ja ulpukka, voivat vallata lisää
elintilaa ja muodostaa tiheitä kasvustoja. Kalojen kasvu hidastuu ja myös
niiden rasvahappokoostumus muuttuu, jolloin ravintoarvo heikkenee. Kun
kalavalikoima järvessä muuttuu se vaikuttaa niitä ravintonaan käyttäviin
vesilintuihin. Siivekkäinä niillä on mahdollisuus muuttaa paremmille apajille. On
havaittu, että jo valmiiksi tummissa vesissä tapahtuneet pienetkin muutokset
veden värissä voivat olla erittäin haitallisia. Tummuminen vaikuttaa valon
määrään, joka taas vaikuttaa vaikkapa etäisyyteen, josta ahven havaitsee
saaliinsa.
Humuksen päätymistä vesistöihin on pyritty hillitsemään rakentamalla
valuma-alueille kosteikkoja ja laskeutusaltaita. Näiden avulla voidaan
pysäyttää voimakkaiden tulvien ja sateiden aiheuttamat vesimassat, jolloin
niiden sisältävät ravinteet ehtivät imeytyä maahan ennen niiden päätymistä
vesistöihin. Näilläkään toimenpiteillä ei kuitenkaan saada jo värjäytynyttä
vettä täysin kirkkaaksi. Humusta vapautuu aina kun metsämaa rikkoutuu. Tärkeää
olisikin minimoida vaikutukset varsinkin metsäisillä turvemailla, joista
irtoavan humuksen määrä on suuri. Avohakkuita tulisi välttää pahimmilla
valuma-alueilla ja siirtyä turvemailla mahdollisuuksien mukaan jatkuvan
kasvatuksen menetelmään, jolloin jatkuva puusto sitoisi hiiltä tehokkaammin. On
myös havaittu, että havupuuvaltaisilta alueilta humusta syntyy ja valuu enemmän
kuin seka- tai lehtipuuvaltaisilta.
Vesien tummuminen toki haittaa myös järven virkistyskäyttöä. Humuspitoinen vesi
värjää tehokkaasti, joten sitä ei kannata käyttää pyykinpesussa. Myös uidessa
iholle voi jäädä ruskea kerros vahvasti humuspitoisesta vedestä. Humuspitoinen
vesi voi löylyvetenä käytettäessä tuoda saunaan pahaa hajua, koska väri johtuu
orgaanisesta aineesta, joka kuumenee kiukaalla. Humuspitoinen löylyvesi ( arvo
isompi kuin 12 mgPL/l) voi myös helpommin syövyttää kiuasta, joten sitä tulisi
välttää.
Mitä voit siis tehdä?
-
Seuraa vesistöjen tilaa esimerkiksi mittaamalla
näkösyvyyttä ja viemällä tulokset JärviWikiin. Ohjeet mittaamiseen ja tulosten
viemiseen löydät esimerkiksi Kukkian suojeluyhdistyksen sivuilta https://www.kukkiansuojeluyhdistys.fi/kansalaishavainnointi/
. Tulokset auttavat tutkijoita, viranomaisia ja muita tahoja erilaisia
toimenpiteitä suunniteltaessa järven tilan parantamiseksi.
-
Metsänomistajana selvitä millaisella valuma-alueella
metsäsi sijaitsee ja mitä voisi ja kannattaisi ottaa huomioon metsänhoidollisia
toimenpiteitä suunniteltaessa. Mieti myös mikä puulaji menestyy parhaiten
muuttuvissa olosuhteissa ja ota huomioon ilmaston lämpeneminen.
-
Huolehdi omalta osaltasi tietoudesta. Kerro
kaverille, naapurille ja tee aiheesta julkaisu sosiaaliseen mediaan.
LÄHTEET:
https://www.vesi.fi/vesitieto/humuskuormitus-ja-vesien-tummuminen/
https://www.nature.com/articles/srep18666
Puheenvuorot Pirkanmaan vesienhoitoverkostojen
syysseminaarissa 21.10.2025
Seppo Rekolainen: ”Ilmasto muuttuu. Vaikutukset vesien kuorimitukseen”
Jukka Horppila: ”Järvien tummuminen ja niiden ekologisen tilan arviointi”
.jpg)
Kommentit
Lähetä kommentti