Kukkian luontokeskus-hanke- Yhteisöllisyydellä kohti kestävää luontosuhdetta
Tervetuloa seuraamaan Kukkian luontokeskus- hankkeen etenemistä.
Mikä Kukkian luontokeskus?
Kukkian Luontokeskus -hanke (kesäkuu 2024 – toukokuu 2027) pyrkii herättämään alueen asukkaat, vapaa-ajan asukkaat, koululaiset, nuoret sekä maa- ja metsätalouden toimijat ymmärtämään arkipäivän valintojen yhteyttä luonnon monimuotoisuuteen. Kukkian luontokeskus toimii tässä verkostona, elämysten järjestäjänä ja mahdollistajana eri toimijoiden tavoitteille.
Miksi hanke on tarpeellinen?
Luonnon monimuotoisuus, erityisesti herkät järviekosysteemit, on ilmastonmuutoksen ja ihmistoiminnan vuoksi uhattuna. Pienillä, konkreettisilla käyttäytymismuutoksilla on merkittävä vaikutus, mikä vaatii sekä asenne- että arvomuutosta.
Hankkeen keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet
-
Yhteistyöverkosto – kootaan joukko paikallisia yhdistyksiä, tutkijoita, kunta ja asukkaita toimimaan yhteisen alueen hyväksi.
-
Tietovarasto ja portaali – kansalaistieteen avulla kerätään, jalostetaan ja julkaistaan tietoa paikallisesta luonnosta, käyttäytymisestä ja käytännön keinoista.
-
Tiedon jakaminen – luodaan näyttelyitä, retkiä, leirejä, virtuaalisisältöä ja tiedotustilaisuuksia yhä laajemmalle yleisölle.
-
Luontoelämysten mahdollistaminen – kehitetään reittejä, opasteita, luontokulttuuritapahtumia sekä meet&greet -tilaisuuksia tutkijoiden kanssa.
-
Käyttäytymismuutos – tieto ja kokemus kohtaavat, kun tutkittua tietoa jaetaan kansalaisille motivoivasti ja vuorovaikutteisesti.
Toimintojen organisointi
- Hanketta suunnittelemassa ovat olleet toimijat Aito-Suvi ry, Kukkian suojeluyhdistys ry, Luopioisten kyläyhdistys, Osuuskunta Kukkian Kasvattamo ja Muodonmuutoksia ry sekä alueen luontoharrastajien ja Pälkäneen kunnan kanssa Rautajärven Seudun Kylät Oy:n johdolla. Näiden tahojen kanssa yhteistyössä määritellään hankkeen toimenpiteiden suuntaviivat.
-
Hanketta koordinoi Rautajärven Seudun Kylät Oy
-
Hankkeeseen palkattiin kesäkuun alussa 2025 hanketyöntekijä Minna Puurula huolehtimaan hankkeen toimenpiteiden käytäntöön viemisestä, viestinnästä ja koordinoinnista.
Vaikuttavuus ja mittarit
-
Mitataan osallistujamääriä (tapahtumat, näyttelyt, retket).
-
Documentoidaan käyttäytymismuutospioneereita ja toimintatapoja.
-
Valitaan indikaattorilaji, jonka tilaa seurataan hankkeen ajan.
-
Vision toteutumisen todennäköisyyttä arvioidaan hankkeen lopussa
Tulevaisuuden visio
Visiona on, että hankkeen aikana luontokeskus vakiinnuttaisi toimintansa. Kolmen kehitysvuoden jälkeen keskuksen tulisi olla kiinnostava sekä yhteistyötahoille että tiedon tuottajille että käyttäjille ja rahoituskelpoinen valtion ja kuntien näkökulmasta. Onnistuessamme tuemme merkittävästi alueellista kestävää kehitystä sen kaikista näkökulmista.
Kommentit
Lähetä kommentti